Nu börjar årets första färska (nåja) kantareller dyka upp i butikerna, och man kan få njuta av årets första kantarellmacka. Man kan säkert hitta skogens guld i markerna snart också – sommaren har ju hittills borgat för en rackarns bra, och tidig, svampsäsong.

Kantarellmackan, rätt gjord, rätt serverad och i rätt sammanhang är nästan lite syndigt gott. Enkelt. Snabbt. Onyttigt. Väldigt, väldigt onyttigt.

–Nystekt kantarellmacka och en kall pilsner som vickning är nära på så mycket matporr det blir.

Nåväl, grunden till kantarellmackan är ju kantarellerna. Nils-Emil Ahlin sa vid något tillfälle att ”det borde vara olagligt att steka svamp /särskilt kantareller/ i annat än smör”. Och han har naturligtvis rätt. Tricket är dock att göra med svamp som med bacon: Det ska läggas utan fett i kall panna.

Du behöver ett lass väl rengjorda kantareller, (riktigt) smör, salt, kanske lite vitpeppar, en brödskiva per person, och en del gillar att koka in lite grädde i dem om de ska göras kantarellmackor. En del gillar att koka in rätt mycket grädde i dem.

Lägg svampen i en stekpanna och sätt denna på spisen på hög värme. Rör om ett par gånger. Ganska snart börjar svampen släppa i från sig vätska, då kan du salta lite om du vill så går det lite fortare. När den släppt all vätska och denna kokat in, lägger du i smör och sänker temperaturen på plattan till medelhög värme.

Jag gillar när svampen får lite ordentlig stekyta, andra gör det inte. Nu brukar det vara bra att salta lite till och kanske ta några tag med vitpepparkvarnen (inte svartpeppar), och om man har hågen, slå på en skvätt grädde. Man måste inte använda vispgrädde, men man ska vara medveten om att om man använder matlagningsgrädde går det åt dubbelt så mycket. Om man ”vunnit” nå’t då får man avgöra själv.

Rätt sak att lägga svampen på är naturligtvis en stekt brödskiva. Och här havererar alla möjligheter att göra något inte för onyttigt slutligen. Hur som helst Stek brödskivorna i smör (vad annars) på medelhög värme så de blir precis frasiga i ytan och svagt gyllenbruna. Lägg ett berg av kantareller på varje brödskiva. Helst nästan lite vulgärt mycket. Ät dem och drick en kall Hof till. Svårare än så behöver det inte vara att njuta av livet mer än vad som är hälsosamt.

Jo, jag höll på att glömma: i min oerhört vetenskapliga undersökning av preferenserna för grädde eller inte grädde i kantarellerna på mackan, på Facebook, leder i skrivandets stund bara smör ingen grädde med 10 röster mot 2. Jag anar dock att många kan tänka sig båda. Man kan väl göra lite som man känner för antar jag.