Yngste sonen är och seglar med mormor, så man får passa på att laga sån’t som han inte gillar men storebror älskar. Antagligen något med skaldjur elle fisk. Linguine alle Vongole, Spaghetti Frutti di mare eller ”Spaghetti med tonfisk och brödsmulor”. Pappa var trött, så ”tonfisk och brödsmulor” fick det bli.

Jag har läst någonstans att förr i tiden i ”Italiens sköna land” var torra brödsmulor fattigmans-parmesan. Brödsmulorna är alltså vanligt torrt rivebröd. Man kan naturligtvis använda ströbröd man köper i affären, men det är rätt lätt att göra själv av gamla torra brödkanter. Jag brukar skära bort kanterna och tärna bröd som börjar bli tråkigt, och låta det torka över natten på ett bleck. På morgonen lägger man det i en påse som man fryser in. Brödtärningarna kan man ta fram när man vill göra krutonger eller som i det här fallet torra brödsmulor – rivebröd alltså. Det fiffiga med att göra krutonger på dessa torra brödtärningar istället för färskt bröd för övrigt, är att de drar mycket mindre fett när man steker dem. Nog om detta. Nu gällde det ju pasta med tonfisk och brödsmulor: Spaghetti con Tonno e Briciole.

Spaghetti con Tonno e Briciole (3-4 personer)

Grejs:

240-400 g Spaghetti

1 Liten finhackad Gul lök

2-4 Finhackade vitlöksklyftor

1-2 Peperoncino (eller små röda birdseye chili)

1-2 Burkar tonfisk i olja (ca 2x150g)

–Väljer man tonfisk i vatten istället för i olja går det åt mycket mer olja i pannan.

1 Näve hackad persilja

(1 dl Riven parmesan)

1 dl Torra brödsmulor

(3-5 msk Torrt vitt vin)

Salt

Olivolja

Vatten att koka pastan i

Gör så här:

Koka upp pastavattnet och koka pastan al dente enligt instruktion. Under tiden slår du oljan i en varm stekpanna och fräser löken, vitlöken och chilin mjuk utan att den bränns (i kanske fem minuter).

Slå av tonfisken och lägg den i stekpannan med löken och chilin. Smula sönder tonfisken med en gaffel. Låt tonfisken fräsa med i oljan lite. Salta lite och tillsätt den hackade persiljan och lite av pastavattnet (och/eller lite vitt vin) för att fukta upp det hela.

När pastan är klar slår du av den och låter den rinna av. Nu kan du om du vill vända ner lite parmesan i tonfisk-lök-röran, men det är inte nödvändigt och antagligen inte korrekt …eller nå’t. Fast det kan vara rätt gott.

Vänd i hop pastan tre gånger med tonfiskröran och servera i djupa tallrikar. (Man ska alltid vända ihop det tre gånger har jag fått lära mig.) Strö brödsmulorna över.

Ett torrt vitt mineraligt vin är gott till.

Huruvida det är livsfarligt eller inte att äta ”tonfisk på burk” p.g.a. eventuella Bisfenoler och annat vet jag inte, men känner man sig osäker finns det idag, i välsorterade matvarubutiker, tonfisk på glasburk. Om det är bättre ur bisfenolhänseende eller inte vet jag inte, fast de glasburksvarianter jag har provat har varit godare, och det är väl kanske skäl nog. Men man kan väl göra lite som man vill tycker jag…