Ytterligare en sommarlovsdag man ska hitta på nå’t på. Ungarna tjatade sig till att inte gå på fritids och har nu upptäckt att det inte är jättekul hemma på gatan. Första lovveckan var de ju själva på läger, så då märkte de ju inte hur tomt det är när alla kompisarna är på fritids, läger och kanske på landställen. Solen skiner och det är läge för picknick någonstans. Fornborgen i Runsa blir bra utflyktsmål. Bara att fixa matsäck.

Bra utflyktsmat ska man kunna äta utan att kladda ner sig för mycket. Helst inte alls. Bra utflyktsmat, tycker jag, kräver inga bestick och kan ätas med händerna. Mackor är bra. Kan man göra mackor i form av t.ex. fyllda pitabröd är det ännu bättre. Särskilt lämpligt för barnhänder eftersom allt liksom hålls ihop av brödet. Allt är på ett ställe. I går kväll bakade jag pitabröd enligt Martin Johanssons recept på hans utmärkta ”nya” blogg.

Pitabröden har jag fyllt med fräst ganska välkryddad lammfärs, ajvar, lite gräddfil, tomater, gurka och rödlök. Ytterligare en poäng med den individuellt förpackade picknick-maten: Det ena barnet kan slippa gurka, det andra tomater och lök. Jag får av allt. Alla nöjda.

Fyllda pitabröd för utflykter (3-4 mackor)

Grejs:

200-250 g Lammfärs eller lammskav

Spiskummin, efter smak

Chilipulver, efter smak

En nypa stötta rostade korianderfrön

Torkad oregano, efter smak

En vitlöksklyfta

Salt

Olivolja

En knapp deciliter vatten

En skivad tomat

Några centimeter skivad gurka

Lite tunt skivad rödlök

Lite Ajvar

Lite gräddfil

Gör så här:

Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn lammfärsen/-skaven på ganska hög värme. När färsen börjat få färg sänker du till medelhög värme och tillsätter de stötta korianderfröna och chilipulvret. Fräs köttet med kryddorna i ett par minuter innan du river vitlöken över och tillsätter resten av kryddorna. Låt allt fräsa i någon halvminut innan du slår på vattnet. Låt vattnet koka in (hjälper till att fördela smaken från kryddorna i köttet). Klart!

Låt det svalna en stund.

Fyll pitabröden med lammköttet, ajvar och gräddfil, och det av grönsakerna som går hem hos var och en.