Så här års börjar det bli säsong för rätt många grönsaker. En underskattad sådan är vitkålen. Den mjälla, gröna och lätta färska sommarvitkålen, där huvudena inte är hårda och kompakta utan lätta och liksom fjädrande. Smaken är mild och den låter sig göras massor av saker med.

Jag gjorde bl.a. salsiccia i förgår och den måste ju smakas av någon gång. Salsiccia kan man med fördel grilla (sakta) och av vitkål kan man göra Cavalo al Peperoncino. Och det är väldigt gott till nygrillad Salsiccia.

Cavalo al Peperoncino

Grejs:

7-8 hg Färsk sommarvitkål

1 finhackad gullök

2 finhackade vitlöksklyftor

125 g (1 paket) paket finskuret torrsaltat bacon

1 Peperoncini eller Birds Eye-chili.

Olivolja

Salt

en knapp dl vatten

Gör så här:

Klyv vitkålshuvudet och skär bort rotstocken. Skär vitkålen i centimeterbreda strimlor.

Fräs bacon, chili och gullöken i oljan i kanske 10 minuter så löken blir mjuk och genomskinlig.

Tillsätt vitlöken och fräs allt i någon minut till.

Vänd ner kålen i pannan. Salta och häll på vattnet. Lägg på locket. Låt puttra 15-30 minuter.

När vitkålen börjar få antydan till färg är det klart.

Servera med nygrillad eller -stekt Salsiccia eller annan smakrik korv ”av god kvalitet”.

–Nybakat bröd och ett glas vin är inte så dumt till heller.