Ratatouille är en sydfransk grönsaks…gryta…röra…grej som jag föreställer mig att det finns lika många sätt att göra som det finns kockar. Själv kör jag med en variant på ett recept från någon av Tore Wretmans böcker. Ratatouille är bra mat på många vis: Den är billig om man gör den vid rätt tid på året, man kan äta den direkt, varm eller kall, som den är med couscous eller till kött, fågel eller fisk. Och man kan frysa in den eller spara den i glasburkar i skafferiet. Gott är det alltid.

Första gångerna jag gjorde ratatouille, gjorde jag den i gryta – som man brukar – men har övergått till att göra den i ugnen istället. I gryta bränner den vid så lätt, i ugnen kan man undvika det. Du behöver inga andra grejor än en ugn och en långpanna.

Ratatouille

Grejs:

2-3 st Aubergine

2-3 st Zucchini

4-8 st Paprikor i olika färger (jag brukar oftast använda gul och grön)

3-4 st Gula lökar

4-6 st Vitlöksklyftor

4 burkar Skalade hela tomater

3-4 dl Torrt vitt vin

Rosmarin (färsk eller torkad)

Timjan (färsk eller torkad)

3 st Lagerblad

Rostade stötta korianderfrön

Salt och Peppar

Olivolja

En kruka Färsk basilika

En burk blandade oliver

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Slå lite olja i långpannan. Skär aubergine, zucchini, gullök, paprika och vitlök grovt och blanda i pannan. Ser det torrt ut kan du skvätta över lite mer olja.

Ställ in plåten i ugnen för att bryna grönsakerna lite. Vänd en gång i bland.

När grönsakerna fått fin färg slår du på vitt vin och låter det koka ner till en tredjedel. Salta och peppra, och tillsätt kryddorna – inte basilikan – och burktomaterna. Dela tomaterna i ett par delar med en sked eller gaffel. Täck långpannan med en lätt inoljat smörpapper eller bakplåtspapper så bränns inte ytan. Ställ in långpannan i ugnen igen och sänk temperaturen till 200 grader över+undervärme.

Grönsakerna behöver gå i någon timme eller två för att smakerna ska gå ihop som de ska. Efter en timme smakar du av kryddningen. Behöver du komplettera med något?

När ratatouillen har tjocknat utan bli för kort, tar du ut den ur ugnen, river ner basilikabladen och lägger i oliverna.

Antingen lägger du upp ratatouillen i en skål eller på ett fat och serverar den på en gång, eller låter den svalna och serverar den ljummen. Ett annat alternativ är att du direkt slår den på lufttäta glasburkar och därmed konserverar dem. De håller någon månad eller två i skafferiet. Längre i kylen. Du kan naturligtvis frysa in den också.