Fasen, jag har ju inte skrivit en rad på det här stället sedan april förra året. Kanske skulle lägga manken till och skriva ett par rader.

I ett tidigare inlägg irriterade jag mig över hur man döper om styckningsdelar till ”någonting-filé”. När jag i höstas hämtade kött på Väddö (KRAV-ko, -gris och -lamm) fick jag hela eländets omfattning redogjort för mig av styckaren. Så här ligger det till: Lammytterfilé är i allt väsentligt benfri lammsadel. Inget konstigt så långt. Annat är det med kycklingfilé och resten. På fyrfotadjur (inklusive fåglar och människor) är filén som jag skrev tidigare en särskild styckningsdel: De två relativt tunna musklerna på ryggradens insida. På ett lamm är de som ett lillfinger i tjocklek ungefär, på en kyckling som en tandpetare. På kycklingen är inte filén en styckningsdetalj m.a.o. Riktiga styckningsdelar som biff, kotlett, filé etc. får inte säljas under andra namn än vad de är. Men om man bereder köttet på något sätt, kan man kalla det i princip vad som helst. Beredning i det här sammanhanget är t.ex. att injicera koksaltlösning i köttet. Då får man mer ”kött” av samma mängd oberett kött och tjänar mer pengar. Så då börjar man med att skjuta in knappt 20 vikt-% saltlösning i kycklingbröst och kalla dem kycklingfilé och frysa in och sälja i stora påsar. Det gick ju bra att sälja så då fortsätter man med att göra samma sak med benfri putsad kotlettrad. Nu köper inte folk inte så mycket fruset fläskkött, så det får man vacuumpacka och säljer som fläskytterfilé (vilket alltså inte är en styckningsdetalj utan en köttberedning).

Sedan går allt över styr. Människors kärlek till ordet filé och det man förknippar det med, gör att man går vidare till biffraden. Undermåliga (antagligen) ungtjursbiffrader putsas, delas kanske på, saltvatteninjiceras (det är beredningen det) och säljs som ”nötytterfilé” som alltså inte är en köttbit så mycket som en köttberedning. Det är inte en styckningsdetalj i alla fall.

Visst, om människor tycker att det är okej att betala för att bära hem kött av dålig kvalitet med upp till 20% saltvatten insprutat kan de väl få göra det, men det vore kanske bra om de var medvetna om att det är det de gör. Eller?

Maten är för billig och mycket är av alldeles för dålig kvalitet. Men det är väl så folk vill ha det antar jag. Jag vill det inte, för det är dåligt för producenterna och dåligt för konsumenterna. Bra är det för grossisterna och möjligen handlarna.