Med nio personer i olika generationer på middag krävs lite planering tycker jag. Särskilt om det är frågan om middag på Påskafton.

Under påsken är det några saker som är traditionella: ägg, sill, lax och lamm. Bortsett från att äggen brukar vara kokta och sillen inlagd, känner inte jag till att laxen och lammet ”ska” tillredas på något bestämt vis.

Jag kände att en trerätters middag plus kaffe kändes lagom, och att jag skulle undvika tallriksservering så långt det gick. Det vackra vädret lockade till grillning, och att satsa på grejor som inte kräver grytor och kastruller, utan nöjer sig med grillen och ugnen. Då vill det till att planera lite för att få ordning på tajmingen.

Förrätt: Torn av aubergine, tomat och buffelmozzarella (9 pers)

Den här lilla anrättningen har säkert något namn, men inget jag känner till.

Ingredienser:

2 stora Auberginer i 18 st centimetertjocka skivor.

Salt

Olivolja

9 st halvcentimetertjocka skivor av stora tomater

3-4 buffelmozzarellor i 18 jämntjocka skivor

En kruka basilika

Salt och svartpeppar

Olivolja till servering

Gör så här:

Salta skivorna av aubergine och låt dem ligga på ett fat i minst två timmar för att dra ur vätska och göra dem mindre beska.

När aubergineskivorna släppt vätska och ytorna är täckta med vätskedroppar efter ett par timmar, torkar du av dem och vänder dem i lite olivolja.

Hetta upp grillen. När grillen är varm och redo grillar du aubergineskivorna några minuter på varje sida. Vänd dem gärna så du går fram ett fint kryssmönster. Var försiktig så att du inte bränner dem.

Varva sedan grillad aubergine, tomat och (buffel)mozzarella och basilika enligt följande (från tallriken räknat): Aubergine – mozzarella – basilika – tomat – basilika – mozzarella – aubergine. Rippla en god olivolja kring (jag kan rekommendera en ekologisk fransk olivolja från Château de Montfrin, den är kalasgod), ta några tag med salt respektive svartpepparkvarnen över tallriken och dekorera med en basilkatopp.

Till detta kan man dricka Ricasoli Torricella 2009 t.ex.

Kan man använda ”vanlig” mozzarella? Klart man kan, men originalet, buffelmozzarella, är godare och har en fylligare mer komplex smak och drar lite mindre salt.

Huvudrätt: Grillad lammentrecôte och sparris med klassisk fransk potatisgratäng och lätt-torkade körsbärstomater (9 personer)

Sakerna klarar sig rätt bra på egen hand på grill och i ugn, men kräver genomtänkt tajming och plannering så allt blir klart samtidigt.

Ingredienser:

Grillad Lammentrecôte

3-4 hela lammentrecôter, dvs. 1,3-1,5 kg. (Borde egentligen heta lammkarré.)

4-5 vitlöksklyftor

4-5 kvistar färsk rosmarin

1-2 kvistar färsk salvia

Salt och peppar

1/2 dl olivolja

Torkade körsbärstomater

20-30 körsbärstomater

1 kvist färsk salvia

Salt och vitpeppar

Klassisk Fransk potatisgratäng

1,5-1,8 kg mjölig potatis, skalad och skivad i 2 mm tjocka skivor i maskin, med kniv eller mandolin.

2-4 finhackade gula lökar

4-5 finhackade vitlöksklyftor

1 l vispgrädde (här snackar vi hälsokost)

Salt och peppar

Smör att smörja en eldfast form med.

Grillad färsk sparris

750 g färsk grön sparris (tre knippen)

Salt och lite olja

Gör så här:

Grillad Lammentrecôte

På förmiddagen dag 1: Stöt vitlöken och örterna med salt och peppar i en mortel. När du stött kryddorna till en massa tillsätter du olivoljan. Lägg lammentrecôterna i en plastpåse och slå i marinaden, pressa ut luften och förslut påsen väl. Jag brukar ha dubbla påsar. Massera in marinaden i köttet. Låt köttet ligga i marinaden i kylskåpet till dagen därpå. Massera in marinaden i köttet då och då, och vänd påsen.

I vanliga fall brukar jag säga att det är fel att använda olja i marinaden, men lammentrecôte är ett ganska fett och marmorerat kött så här funkar det.

På förmiddagen dag 2: Ta ut köttet ur kylen och låt det ligga kvar i plastpåsen och bli rumstempererat.

På eftermiddagen dag 2: Ta ut det marinerade lammköttet ur påsen och låt den vila på ett bleck. Nu kan det vara bra att kolla av kryddningen. Behövs mer salt eller peppar?

Värm grillen. Jag kan rekommendera att använda blötlagda rökspån som t.ex Mestique-spån som du hittar där du köper kol eller större byggvaruhandlare som säljer grillar och tillbehör. Rökspånorna ger köttet en kraftigare grillsmak. Jag som i första hand använder gasolgrill använder det ofta när jag barbeque-grillar kött och fågel.

När grillen är varm, gallret hett och spånornas rökutveckling kommit igång, lägger du på köttet. Lägg på locket. Grilla köttet under lock med indirekt medelhög värme (alltså ingen kol under köttet – om du använder en gasolgrill stänger du av den brännaren som är under köttet) till 68-72 graders kärntemperatur beroende på hur genomlagat du vill ha köttet. Det tar mellan 30 och 45 minuter.

När köttet är färdigt lägger du det på ett bleck och täcker det med folie i 10-15 minuter innan du skär upp det och serverar.

Torkade körsbärstomater

Skär tomaterna i halvor och lägg ut dessa med snittytan uppåt på ett bleck.

Salta och peppra.

Hacka salviabladen och strö över tomathalvorna.

Ställ in i varmluftsugn i fyra till sex timmar i 80-85 grader.

Servera som garnityr till köttet.

Klassisk Fransk potatisgratäng

Smörj en stor eldfast form med smör.

Bred ut 1/3-del av potatisskivorna i botten på formen och strö hälften och den hackade löken och vitlöken över. Salta och peppra. Upprepa en gång.

Täck gratängen med ett jämnt lager med den sista 1/3-delen skivad potatis. Salta och peppra. Slå grädden över och ställ in i ugnen (över-undervärme) på 225 grader i ca: 45 minuter.

När gratängen är klar tar du ut den ur ugnen och låt den vila i ca: 15 minuter.

Grillad färsk grön sparris

Skär eller bryt av den tjocka träiga delen av sparrisen.

Lägg sparrisen i ett bleck med knopparna åt samma håll. Salta sparrisen och slå på oljan, och vänd runt allt.

Grilla sparrisen på direkt medelhög värme utan lock. Vänd några gånger under tiden så att de inte bränns. Servera genast!

Servering

Servera allt på uppläggningsfat på bordet.

Till detta var Marchese Antinori Riserva 2005 alldeles förträffligt.

Dessert: Vanilj- och kaneldoftande rabarberkompott med vaniljglass (9 personer)

Ingredienser:

1-1,25 kg rabarber

1-1,5 dl strösocker

1 msk potatismjöl

1 vaniljstång

1 kanelstång

Smör att smörja en eldfast form med

Gör så här:

Blanda potatismjöl och socker i en skål. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna och blanda dem med sockret och potatismjölet. Man kan behöva använda fingrarna och mosa de klumpar fröna lätt bildar.

Smörj en enldfast form.

Vid behov, skala rabarberstjälkarna.

Skär rabarberna i ca: 6 cm långa bitar. Lägg dessa i först ett lager i formen. Strö över lite av sockerblandningen. Lägg ner kanelstången med rabarberna. Täck med ett andra lager rabarber, och strö över resten av sockerblandningen.

Låt rabarberkompotten gå i 20-30 minuter i en 225-gradig ugn på över-undervärme.

Servera den varm-ljumna kompotten med vaniljglass och drick t.ex. ett 5 eller 6 Puttonyos Tokaji till.

Kaffe och avec

Det finns många klassiska avecer och digestifer som cognac, grappa osv. Alla dessa bygger egentligen på att det kaffe man dricker till bara är ”kaffe” och att avecen själv är huvudnummret. Jag har i varje fall (nästan) aldrig stött på att man väljer avec efter kaffets karaktär. Jag bestämde mig för att det nu skulle det bli ändring på det.

Kaffe: Espresso, Johan & Nyström ”Five Estate Organic”, med en knivsudd ljust muscovadosocker.

Avec: 7-årig Angostura Trinidad-Tobago-rom, men det finns andra liknande och bättre.

I Angostura-romen finns en fatkaraktär och viss behagliga lätt beska som tillsammans med Five Estates egen sötma lyfter både kaffet och romen. Högt.