Äntligen är all snön borta! Förvisso blåser det nå’t makalöst, men våren är här. Utan tvekan. Vi har fått sommartid, då vi ställer fram både klockan och grillen. Underbart.

Det som verkligen lyfter grillmiddagen är tillbehören. Självklart bör grilltillbehören även de vara tillredda med hjälp av grillen. Visst kan man grilla grönsaker och äta dem som de är, t.ex. sparris, men om man t.ex. grillar dem och sedan lägger dem varma i en marinad händer det grejor vill jag lova. I dag valde jag spetspaprikor och aubergine, och använde samma marinad till båda.

Varmmarinerad paprika (4 pers)

4-6 spetspaprikor (beroende på storlek)

1 dl torrt vitt vin

2 dl olivolja

3 finhackade vitlöksklyftor

1-2 tsk torkad mynta

1-2 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Gör såhär:

Blanda vitt vin, salt, peppar, den finhackade vitlöken och örterna i en tillbringare eller bunke. Låt dra någon timme innan du tillsätter olivoljan. Vispa upp blandningen till en tjock emulsion.

Tänd grillen och låt det hela bli klart för grillning.

Lägg de hela sköljda paprikorna på gallret.

Allt efter de svartnar vänder du dem.

När de svartnat helt lägger du de heta sotiga paprikorna i en tät plastpåse 15-20 minuter.

Ta ut paprikorna och dra av de sotiga skalen. Tiden på grillen gör smaken på paprikorna söt och mild. Dra ur kärnhusen och skär paprikorna grovt. Lägg dem i en skål eller burk. Slå marinaden över de varma paprikorna och låt dem stå och svalna i minst en timme, eller till dagen därpå.

Samma marinad kan du använda till grillade aubergineskivor.

Medan paprikorna och auberginerna drar i marinaden kan du passa på att grilla några entrecôter, lite sparris, kolka i dig nå’t glas vin och njuta av tillvaron.

Langhe Pio Cesare (#7306) och en nybakad, seg och storporig, levain tyckte jag var gott till idag.