Även om jag gillar traditionell ”god-mat”, och i princip föråt mig på hummer förra helgen, är nästan det roligaste att laga till något oerhört billigt och att det blir riktigt riktigt gott. I måndags hittade jag en litet litet bortglömt vitkålshuvud i kylen, och bestämde mig för att göra något kul med det och lammfärsen jag tagit fram på morgonen. Vitkålshuvudet var som sagt litet, kanske på fem hekto. Vad gör man med ett sån’t? ”Lamm, vitkål och spiskummin borde funka”, tänkte jag.

Lammfärs- och vitkålspanna med ris och tillbehör (4 personer)

500 g lammfärs

1 st ynkligt litet vitkålshuvud, ca: 500 g

1 st gullök, hackad

3 st vitlöksklyftor, hackade

1-2 msk olivolja

1/2-1 msk sirap

1-2 msk spiskummin

2 tsk Harrisa (finns på tub) eller 1 msk chilipulver

Salt

Någon deciliter vatten

Till servering:

Basmatiris till fyra personer

1-2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skär vitkålshuvudet i klyftor och skär bort rotstocken. Strimla vitkålen i ca: 1/2 cm tjocka strimlor.

Hetta upp olivoljan i en stekgryta, stekpanna med lock eller en tagine.

Bryn vitkålen i oljan tillsammans med sirapen. Salta lite, och låt gå under lock en stund tills den är nästan mjuk.

Ta upp vitkålen ur grytan/pannan/taginen och bryn lammfärsen. När färsen börjar få färg tillsätter du löken och vitlöken och låter den gå med tills den börjar mjukna. Tillsätt den brynta vitkålen och spiskumminet. Rör om och låt gå några minuter.

Tillsätt någon deciliter vatten och harrisa-pastan. Salta. Vänd runt och låt puttra under lock på medelvärme i 10-15 minuter tills vitkålen är mjuk.

Smaka av och komplettera salt och harrisa. (Harrisa är starkt, men det tar ett tag för smaken att utvecklas så ha inte för bråttom.)

Servera med basmatiris, rörd matlagningsyoghurt och gurka. Sådana där tunna arabiska bröd som jag aldrig kommer ihåg vad de heter är gott till.

Priset för denna middag är alltså lite drygt priset för lammfärsen. Det kan man inte klaga på, tycker jag. Det blev till en lunchlåda också.