Så långt var allt klart, redan igår, torsdag: det skulle bli entrecôte från Väddö-kossan. Första avsmakningen av ett kött jag från säker källa fått höra att ”det smakar mycket”. Men klockan är sex på fredag kväll och i mitt huvud finns ingen som helst plan vad jag ska göra med detta vackra kött som fått tina långsamt och legat och blivit rumsvarmt hela dagen. Okej, köttet ska skäras i fyra skivor och stekas så det är bäst att göra det och salta och peppra det.

Tittar i kylen, kliar mig i huvudet. Rödbetor…hmmm… Rödbetor! Now we’re talkin’. En idé tar form.

Rödbetor kokas. Hasselnötter rostas. Entrecôter steks.

Entrecôte med rödbetor, rostade hasselnötter och lagrad getost (2 personer)

2 st vackra entrecôter

4-8 rödbetor, gärna ekologiska

1 dl skalade hasselnötter

Lite flagor av chevrette (lagrad fransk getost)

Ett par kvistar rosmarin

1 msk honung

Rumsvarmt smör

Salt och peppar

Gör så här:

Hetta upp en panna och rosta de hela hasselnötterna däri. Var försiktig så att de inte bränns för hårt. Ta upp nötterna ur pannan, och lägg i en skål med flingsalt. Krossa dem grovt med sidan av en kniv.

Koka rödbetorna (med skal) i saltat vatten. När betorna kokat klart (inte för mjuka, lite spänst ska vara kvar) slår du av vattnet och sköljer betorna med kallt vatten. Dra av skalet från betorna och skär dem i klyftor. Klyftorna vänder du ihop med ca: 25 g rumsvarmt smör, honungen, lite flingsalt och bladen från rosmarinen. Spara rosmarinkvistarnas toppar för dekoration. Låt rödbetorna vila medan du steker köttet.

Hetta upp en vid stekpanna och lägg i en rejäl klick med smör (inte om du använder grillpannan naturligtvis). När smöret tystnat och blivit brunt lägger du i köttet och steker det på hög värme tills det fått fin färg. –Inte mer än 2/3 av pannans yta täckt med kött, då kokar du köttet istället för att steka det.

När köttet är färdigstekt serverar du köttet omedelbart, eller låter det vila 10 minuter under folie.

Servera på varma tallrikar med rödbetorna, hasselnötterna och getosten.

Tillsammans med ett vin från Côte du Rhône, t.ex. ett Crozes-Hermitage (som t.ex. nr. 2223), blir det makalöst gott.

Efter smakade en dubbel espresso (Johan&Nyströms ’Bella’) och en liten Strega kalas.

Väddö-entrecôterna? Jag minns inte när jag åt en skiva stekt nötkött som smakade så mycket senast. Makalöst.