Sedan ett par år har jag irriterat mig på hur styckningsdel efter styckningsdel döps om. Oftast till något med ’filé’. Fiskfilé är ett stycke benfri fisksida, tillskillnad från filén på fyrfotadjur som är en specifik styckningsdel: Den långa och smala, relativt möra, muskeln man har två utav och som sitter längs ryggradens insida. Det är en ”kött-filé” och inget annat. Musklerna som löper längs ryggradens utsida, mitt emot filéerna kan man säga, är på grisen ’kotlettraden’, på kossan ’biffraden’ och på lamm och t.ex. hare, hjort och rådjur ’sadeln’. Ofta har man skivat sadeln på lamm och fått lammkotletter, eller benat ur den och kallat det sammanhängande köttstycket lammytterfilé eftersom den är ungefär lika stor som en fläskfilé och mör som en filé. Lammfilén är ett obetydligt lillfingertjockt köttstycke (nåja) man kan äta en fyra fem stycken av utan att märka det, men lammytterfilén är riktigt användbar.

Jag tor att det är ursprunget till det lätt absurda omdöpandet av styckningsdelar man ser i affärerna nu för tiden. För några år sedan började vacuumpackad så kallad ”fläskytterfilé” dyka upp i butikshyllorna. ”Fläskytterfilé” är naturligtvis inte en filé utan en benfri kotlettrad. Utmärkt kött, men sorry den hade redan ett namn.

…/for that name which is no part of thee/…

Idag fick jag av min svåger, även han ”en vän av ordning i köttdisken”, höra om det senaste omdopet av en styckningsdel: ”Nötytterfilé”. Uppenbarligen är det någon som är av uppfattningen att utskuren biff inte går att sälja som det längre, utan att man kallar den för något med filé.

Hur i hela friden har det kunnat bli så här? Jag kan bara tolka det som att konsumenterna är så skrämmande okunniga att de egentligen inte har en susning om vad de köper. Syniska (eller överlevnadsinstinkt eller längtan efter en ny Porsche) handlare och grossister lägger redan döpta styckningsdelar i dopfunten och döper om dem, eftersom ”filé, det är fint det” och det köper Svensson. Men det är klart, tror man att det går att få fram entrecôte (motsvarar karrén på grisen) för 79 kronor per kilo med vettig ersättning till bonden och ett värdigt liv för djuret då går man antagligen på vad som helst. Åtminstone i köttdisken.

Å andra sidan, utskuren biff är utskuren biff även om man tror att man köpt en nötytterfilé. En fläskytterfilé är användbar, även om det egentligen är en benfri fläskkotlettrad (men antagligen rejält impregnerad med salvatten). Men bara för att kunden är obildad, måste man följa med i valsen?

…/What’s in a name? that which we call a rose

By any other name would smell as sweet/…