Den senaste månaden har de haft fantastiska jordärtskockor i affären jag brukar handla i. Fina och stora jordärtskockor i stora mängder och till riktigt bra pris dessutom. Jag har lite av en förälskelse i kockorna just nu och har passat på att verkligen frossa. Man kan göra rätt mycket med dem. Gemensamt för dem är att de inte är särdeles komplicerade någon av dem.

Jordärtskockans smak påminner väl mest om kronärtskocksbottnar med en anstrykning av rädisa. Råa har de en rätt häftig krispighet som kommer av att de inte innehåller vanlig stärkelse utan ett kolhydrat som heter inulin.

Det första mina barn fick äta när de var bebisar och skulle börja äta riktig mat var jordärtskockspuré. Jag kokade ett par grovt tärnade jordärtskockor och en liten King Edvardpotatis, mosade och passerade dem och rörde ner smör. Urenkelt, och faktiskt förädiskt gott. Funkar som tillbehör till stekt fläskkött. Annat gott man kan göra är att basera en sås på passerade kokta jordärtskockor och en vittvinsfond man kokat majskyckling i. Man har den naturligtvis till den vinkokta kycklingen.

Att rosta klyftor av jordärtskocka i ugnen med lite salt är ett gott tillbehör istället för potatis till stekt kött (jättegott tillsammans med en hemgjord bearnaise till en tournedos upptäckte jag i lördags), eller varför inte ha dem varma i en sallad med rostade hasselnötter, brynt rökt sidfläsk, romansallad, en honungs och senapsdressing, och lite lagrad getost. Mums!

– I den salladen kan man faktiskt byta ut jordärtskockorna mot varma klyftor av nykokta rödbetor slungade i lite honung och salt.

Många saker man gör med andra rotsaker kan man också göra med jordärtskockor. Potatisgratäng gillar många, men prova att göra jordärstocksgratäng. Underbart!

Jordärstkocksgratäng (4 personer)

12-24 jordärtskockor (beroende på storlek). Detta motsvarar ungefär 2 påsar av t.ex. ICAs ekologiska jordärtskockor.

3 dl grädde (matlagningsgrädde går utmärkt)

1 hackad vitlöksklyfta

Några kvistar färsk timjan eller en kvist färsk rosmarin

(50-100 g riven parmesan)

Salt och peppar, och en klick smör.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme, eller drygt 200 grader varmluft.

Skala jordärtskockorna (jag föredrar att skala dem först men det är inte alltid nödvändigt) och skär dem i klyftor.

Smörj en eldfast form med en klick smör, och sprid ut jordärtskocksklyftorna i den.

Strö över den hackade vitlöken och peta ner kvistarna med timjan (eller rosmarinkvisten om du väljer det).

Salta och peppra och slå på grädden.

Vill man kan man riva parmesan över, men det är inte nödvändigt.

Ställ in gratängen i ugnen, och låt den gå tills jordärtskockorna är mjuka och den fått fin färg.

Servera till sån’t du skulle haft potatisgratäng till annars.

Tips: Prova att byta ut jordärtskockorna mot svartrot (behöver inte klyftas om den inte är jättegrov) men hoppa över parmesanen då. Potatisgratäng gjord så här på klyftad potatis blir inte så där geggig som den annars kan bli, och den smakar väldigt mycket potatis.