Jag är en brödmänniska. Jag älskar bröd. Ett schyst bröd och rödvin, sedan är jag rätt nöjd. Jag behöver inte så mycket mer. Nu blir ju det lite torftigt för barnen eftersom de inte dricker vin, och vatten och bröd ger inte samma associationer.

Tyvärr är det mesta industribakade brödet man kan köpa i vanliga affärer rätt ordentligt ointressant. Hur mycket luft som helst för att det ska bli stort och fint och väga ingenting. Det verkar vara samma deg i nästa allt bröd från respektive producent. Det är inte så roligt. Det butiksbakade brödet är lite bättre. Lite. Det är i varje fall nybakat, men det mesta har samma källa hos ett par bake-off-producenter. Hur mycket konserveringmedel och sån’t det är i de degarna vet jag inte. Det finns en del gott butiksbakat bröd, men det mesta bröd som är precis nybakat är gott. Skillnaden är hur det smakar efter ett par dagar.

Surdegsbröd har den finessen att de håller sig längre än bagerijästbakade bröd. De håller sig saftigare utan ett spår konserveringsmedel. Det är lite häftigt. De smakar mer, har bättre GI och den långa jäsningen gör dem lite segare och mer storporiga än bagerijästbakat. Många tycker att det verkar lite omständigt att baka surdegsbröd. Jag håller inte med helt och hållet. Personligare tycker jag inte att det är bökigare än bagerijäst-bröd, tvärt om. Det är fler relativt korta moment ja, och det behöver jäsa längre, men är mindre känsligt för en timmes jäsning hit eller dit. Dessutom bakar det mycket fortare i ugnen än bagerijästbröd.

Vill man börja baka surdegsbröd föreslår jag att man följer Martin Johanssons blogg. Har man ingen kultur man kan snacka till sig av en bekant följer man hans utmärkta instruktioner på ”En bra början”, det gjorde jag. Själv har jag helt slutat använda rågsurdegsgrunden utan börjar alltid med min vetesurdegsgrund. Jag har fått sjukt bra drag i den så den räcker för mig, och så slipper jag ha två surdegsgrunder i kylen.

En sak som gör stor skillnad är vilket mjöl man använder. Jag använder just nu bara mjöl från Saltå Kvarn (ekologiskt och stenmalet) och Finax, Manitoba Cream (hur oekologiskt som helst men obegripligt bra mjöl). Alltid ekologiskt när man gör sin surdegskultur och när man matar den, samt i fördegen när man gör sin levain eller poolish. I slutdegen använder jag Manitoba Cream som vetemjöl. Kombinationen Manitoba Cream och surdeg har jag upptäckt har fördelen att man kan ha mycket mer fullkornsmjöl (dinkel, råg etc) utan att det smular, jämfört med bagerijästbakat bröd.

Nu ska jag ta ut dagens bröd ur ugnen. Två dinkel-levainer.