Att göra massa komplicerade kok på fredagskvällen när alla är trötta efter veckans jobb och slit är ingen hit precis. Även om jag personligen tycker att hämtpizza eller de svenska barnfamiljernas paradrätt på fredagar (tydligen), tacos, kan vara rätt okej ibland, finns det alternativ. Om vi räknar bort hummer (utmärkt fredagsmat för övrigt) och andra kokta skaldjur finns ändå en massa mumsiga alternativ. Alternativ som tar max 20 minuter att laga till. Åtminstone om man fuskar bara lite och kör fredagsversionen.

Följande nödraket innehåller saker jag av ovan angivna skäl alltid har hemma. På fredagskvällen tycker jag nämligen att det är väl ambitiöst att använda färska vongole i skal. Burk-dito går bra. Fryst hackad persilja funkar utmärkt, och sambal badjak är enklare att portionera än färsk chili.

Linguine alle vongole (4 pers)

400g Linguine eller spaghetti (helst De Cecco eller annat märke pressat med bronsverktyg)

4 Vitlöksklyftor

Sambal Badjak efter smak och mod

2 burkar vongole med spad (65g musslor i varje)

1 knapp dl hackad persilja (fryst hackad går utmärkt en fredagskväll)

Någon dl olivolja

Ett par glas torrt vittvin (Moncaro, nr.22424, är ett utmärkt matlagningsvin)

Gör så här:

Sätt en stor gryta med 3 liter välsaltat vatten på spisen.

Hacka vitlöksklyftorna.

Värm upp någon dl olivolja i en vid stekpanna. När oljan är varm lägg i vitlöken och sambal badjak efter smak och mod. Stek vitlöken mjuk på ganska låg värme så att den inte bränns.

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen.

Slå i det vita vinet och spadet från musslorna i pannan. Låt det hela koka upp och reducera till hälften.

När pastan strax är klar lägger du i musslorna och den hackade persiljan i pannan med vitlök, chili (sambal), vin och musselspad.

Sänk värmen på musslorna så de bara hålls varma.

När pastan kokat klart slår du av vattnet, och blandar den med musselsåsen.

Servera bums i djupa tallrikar.

Ska serveras utan parmesan om man nödvändigtvis ska hålla sig till reglerna.

Drick ett gott svalt vitt vin till. Just idag tyckte jag att Torricella (nr. 7179) var osedvanligt mumsigt.